(Schrijf)tip: Erken wat je voor je ziet

“Als het lijkt op een kip en het zegt ’tok’… dan is het hoogstwaarschijnlijk een kip.” Erken wat je voor je ziet. Wring je niet in duizend bochten om er iets anders van te maken, maar accepteer waar je tegen aanloopt.

Waarom zeg ik dit allemaal?

Nou, omdat ik daar vanavond weer eens achter ben gekomen. Zoals jullie weten (zie post hierover) had ik wat moeite met de blauwdruk van een van mijn hoofdstukken. Ik kwam er niet achter wat ik precies wilde vertellen over de persoon die in dit hoofdstuk centraal staat. Ik vond dat de persoon nogal tegenstrijdige signalen had afgegeven in haar interview. En daar probeerde ik een lijn in te vinden, of liever, ik probeerde een lijn te vormen.

Needless to say… dat lukte niet. Want die tegenstrijdige signalen waren het signaal. Dat moest ik accepteren. Een mens is lang niet altijd  – meestal niet eigenlijk – gemakkelijk te klassificeren. En tegenstrijdigheid is heel goed mogelijk binnen een mens. Een fictie-karakter moet je niet al te gecompliceerd maken, maar ja, dit is non-fictie. Het leuke van echte mensen is dat ze oneindig veel complexer zijn dan fictionele mensen.

En door dat te erkennen kon ik mijn blauwdruk afmaken.

Scroll naar boven