Schrijfhuisjes: de droom en de echte voorbeelden

woolf

Mijn droom is ooit een schrijfhuisje te hebben in de achtertuin. Ik heb zelfs al schetsjes gemaakt op de achterkant van boodschappenlijstjes en op post-its. Maar ik kan schetsen wat ik wil, dat huisje komt er niet. Mijn achtertuin is te klein.

Waarom een veredeld tuinhuisje om te schrijven? Simpel: om je te kunnen terugtrekken uit het getrek van het gewone leven. Van nog even brood halen voor morgen, van die rekening nog even betalen, van de oppas alvast bellen voor donderdag, maar ook van nog even mijn e-mail/facebook/twitter/whatsapp checken én de agenda. Daarom.

Het werkt

Hoeve Biesland kantoor
Hoeve Biesland

Ik weet dat het werkt. Ik fiets elke zondag naar een boerderij in de buurt en mag daar in het huisje – zij noemen het de ‘huiskamer’ – van de hulpboeren werken.

In het huisje is een kantoortje en daar sluit ik mij af. Tussen het gereedschap, de ordners, pc en printer van de boerderij, maak ik dan een plekje voor mij en mijn laptop. Ik kijk dan uit over de moestuin en een stuk weiland. Een geweldig plekje, absoluut, maar op een dag wil ik mijn eigen plekje. Ik noem het niet voor niets Een Droom.

Bekende schrijfhuisjes

Om mijn droom input te geven, ben ik op zoek gegaan naar bestaande schrijfhuisjes. De bekendste zijn… best wel bekend, maar ik laat ze nog even zien, ter herinnering.

Roald Dahl writing shed
Roald Dahl

Het lieflijke schrijfhuisje waar de meest duistere en bizarre verhalen het hoofd van Roald Dahl in rolden.

George Bernard Shaw
George Bernard Shaw

Het schrijfhuisje van George Bernard Shaw, dat kan roteren. Altijd het beste licht en beste uitzicht.

Virginia Woolf
Virginia Woolf

Die van Virginia Woolf. Ik zou er zo in willen.

Maar de beste van de oude bekenden is toch zeker die van Dylan Thomas:

Dylan Thomas
Dylan Thomas

In ons polderlandschap kon ik nog niet veel vinden over schrijfhuisjes. Waarschijnlijk hebben veel Nederlandse schrijvers ruimtegebrek, zoals ik. Zij laten wel vaak hun schrijfkamers zien.

schrijfkamer Harry Mulisch
schrijfkamer Harry Mulisch

 

Escape

Maar dat is het wat mij betreft niet helemaal. Ik heb ook een schrijfkamer thuis, maar dat werkt niet denderend. Ik heb een artikel gevonden dat zinnige dingen zegt over de behoefte aan een ‘writing shed’, een schrijfhuisje: “I have a theory that women escape from home to write, while men I know escape from the world by staying home to write,” says novelist Katharine Weber. “I suspect that this is because the dishes and laundry do not call out their name.” Many writers testify to the necessity of simply getting up and moving. A shed, for some, is more a destination than a surrounding.

Ik heb in Nederland zowaar één schrijfhuisje gevonden, in Luyksgestel:

schrijfhut Arie van der Lugt
schrijfhut Arie van der Lugt

 

Shed of the year

In Engeland doen ze het veel beter. Er is zelfs een blog waarin alles over ‘shedworking’ (ja, het is heus een echt woord) aan bod komt: ‘Shedworking is a daily updated guide for people who work in garden offices and other shedlike atmospheres.’ Op de blog worden de do’s en don’ts gedeeld van het bouwen van (schrijf)huisjes, maar ook het werken erin. De blogger heeft er zelfs een boek over geschreven. En hij schrijft een competitie uit voor ‘shed of the year’!

Een Amerikaanse blogger wil ook heel graag een writing shed en toont een heel coole van T.J. Tomlin:

T.J. Tomlin
T.J. Tomlin

In zijn blog toont hij nog meer aardige exemplaartjes:

Ik kan weer heerlijk verder dromen…

Scroll naar boven