Mijn schrijfcoach & mijn achilleshiel

klein_agenda

Mijn eerste hoofdstuk is herschreven en opgestuurd. Opgestuurd? Ja. Ik heb hem naar mijn schrijfcoach opgestuurd. Kan ik iedere schrijver aanraden, zo’n schrijfcoach (een professionele heb ik het over). Zo zorg ik voor een professioneel advies aan het begin van elke fase in het schrijven.

schrijfcoachMiddel tegen frustratie en zelfmedelijden

Die van mij heet Rinske. Zij heeft mijn allereerste pogingen in het tackelen van de interviews ook bestudeerd en daar heel zinnige adviezen over gegeven waar ik concreet mee aan de slag kon. Niets is namelijk zo frustrerend als niet weten welke stap je het beste als volgende kunt zetten.

Elke schrijver zit met vragen als: Zal ik eerst een opzetje maken of uit de losse pols beginnen? Zal ik met deze alinea beginnen of zal ik een andere opening kiezen? Loopt het nu lekker of denk ik dat alleen omdat ik het al drie keer heb herschreven? Is dit eigenlijk wel boeiend? Zijn er nog darlings die naar de guillotine moeten? Op dat soort vragen had Rinske antwoord. En dat is fijn. Want meestal maak je als schrijver je beslissingen in eenzaamheid (met kans op frustratie of nog erger, zelfmedelijden) en nu was ik ineens niet eenzaam daarin.

De Andere Kant

Daarom heb ik haar mijn hoofdstuk gestuurd. Zij zal mij voorzien van waardevolle nieuwe adviezen over deze fase van het schrijven. Daar zit ik vanzelfsprekend met smart op te wachten.

schrijven…en met vrees. Stel dat ze het he-le-maal niks vindt? Dat ze alleen advies uitbrengt omdat ik ervoor betaal, maar dat ze in haar vuistje lacht en denkt: Tss, dat wordt niets, dat boek, maar goed, als dat meisje nou zo graag een tweede boek wil uitbrengen… Stel! Want ja, zo onzeker ben ik dan ook wel weer. Ja ik ben ook wel eens onzeker. Ook al kom ik zo zelfverzekerd over. Hela, mag ik ook een andere kant hebben, net als…uh, iedereen?

Weet waar de achilleshiel zit

Ik zal je een geheim verklappen: Rinske lijkt veel op mij. Zij kent die andere kant. Daarom stuur ik het ook naar haar.
De tip is dan ook: zorg dat je een coach hebt die weet waar je achilleshiel zit. Als ze een goede is, dan zorgt ze dat die lekker ongestoord blijft, terwijl zij haar werk kan doen en jou precies kan vertellen waar je je werk kunt verbeteren.
…dat zeg ik nu wel, maar ik moet haar advies nog ontvangen! …Misschien klets ik uit mijn nek! …ze gaat toch niet alsnog tegen die achilleshiel trappen..?

schrijven is schrappen

Scroll naar boven