Mijn favorieten van Messy Nessy

x20120509-160521-cut

Ik heb een blog ontdekt waar ik helemaal verliefd op ben. Zo verliefd dat ik zelf helemaal verlamd raakte door een overweldigend ‘I’m not worthy’-gevoel en daarom zo lang uit de lucht was. Ik heb mijn stem hervonden (vorige week met Schrijfhuisjes) door mij te laten inspireren door mijn lievelingsblog. Het idee is: post wat je tegenkomt (meestal op internet) dat je mooi, inspirerend, bijzonder of vreemd vindt. Dat deed ik al wel een beetje, maar nu doe ik het met (meer) overtuiging. Dat doet Messy Nessy en ik ♥ haar ervoor.

Met overtuiging bied ik jullie dan ook nu… tromgeroffel… Mijn Favorieten van Messy Nessy.

Vergane glorie: verlaten steden, dorpen, badplaatsen…

Messy Nessy verzamelt in de rubriek ‘Don’t be a tourist’ de meest uitzonderlijke plekjes van vergane glorie. Verlaten dorpen zoals Goussainville-Vieux Pays (regio Parijs), dat even verderop steen voor steen opnieuw gebouwd is. Het heeft met Charles de Gaulle te maken, lees maar.

gousainvillechurch
Gousainville

Of de badplaats Varosha dat van de een op de andere dag in 1974 door de gehele populatie toeristen en inwoners werd verlaten zodat de bagage nu nog op de hotelkamers ligt.

Varosha
Varosha

Of het dorp dat juist nauwelijks in gebruik genomen is. Helemaal afgebouwd in 1979: 94 huizen, 200 appartementen, een ziekenhuis, winkelcentrum, restaurant, bioscoop, sportschool, bank, bibliotheek, en supermarkt, maar in 1983 waren de 1200 inwoners alweer verdwenen.

Kitsault supermarkt
supermarkt in Kitsault

En wat dacht je van een appartement in Parijs dat 70 jaar onaangeraakt is geweest? Het team dat de deur voor het eerst opendeed vergeleek het met het kasteel van Doornroosje binnenvallen. Messy Nessy noemt het de Paris Time Capsule Apartment.

Paris Time Capsule Apartment
Paris Time Capsule Apartment

Pretparken – vergeten pret

Zo zijn er ook pretparken die al lang (semi-)gesloten zijn, maar… niet afgebroken. Soms verschijnen ze als lichtelijk luguber decor in speelfilms, maar Messy Nessy verzamelt de foto’s en verhalen.

Dit is bijvoorbeeld de yellow brick road in een pretpark gebaseerd op The Wizard of Oz (die oude versie, met Judy Garland):

yellowbrickroad
Yellow Brick Road in ‘Land of Oz’

Je kunt ook naar het zielig aandoende Flintstones park, sleutelwoord: achterhaald. Sinds de jaren ’60 galmt continu het Flintstones-deuntje door de speakers en staan de nephuizen en attributen uit de serie onveranderd midden in de woestijn. Algeheel pathetic, maar daarom weer wel een bezienswaardigheid.

Flintstone house
Flintstone huis

Bizarre plekken, zoals Kowloon Walled City

Het bestaat nu niet meer, maar op z’n hoogtepunt in 1990 had Kowloon de meeste inwoners per m² ter wereld: er woonden 50.000 mensen op 3 hectare! Iedereen bouwde woninkjes bovenop woninkjes. Geen straten meer. Geen politie, geen wetten, geen regels. In een video die destijds gemaakt is, is te zien hoe water langs alle muren druipt, gezellig naast illegaal afgetapte elektriciteitskabel. En niemand heeft ramen. Beklemmend of knus…?

 

kowloon1
Kowloon Walled City

Vergeten pareltjes uit de geschiedenis, zoals de Teddy Girls

In de jaren ’50 waren er naast jongensbendes die ouderwetse (Edwardian) kleding combineerden met rock ’n roll, ook meisjes die dat deden. De ‘Teddy Girls‘: een totaal vergeten groep. En stoer dat ze eruit zagen!

Teddy Girls
Teddy Girls

En dit is nog maar een superpiepklein ienebietsie selectietje van alle bizarre, mooie, en soms ook schrikwekkende posts op www.messynessychic.com. Check her out, she’s great!

Scroll naar boven