Gekleurde poppenhuizen in Zweden

rood

Zweden is een kleurig land. Ik bedoel niet het landschap, dat meren en bossen afwisselt. Nee, in Zweden verven ze hun huizen in allerlei vrolijke kleuren.

rood huis in Zweden

Donkerrood als default-kleur

Op de foto’s in de reisgids zag ik donkerrode huizen en ik verwachtte dan ook een aantal van deze kleurige huisjes in Zweden tegen te komen. Wat ik niet verwacht had, was dat dit donkerrood de default-kleur is. Zo’n 80% van de huizen die ik tot nu toe langs de weg ben tegengekomen is in deze typische tint geverfd. Een gids in de historische kopermijn van Falun vertelde me dat de verf een bijproduct is van de koperwinning. Vandaar dat je het hier overal ziet. Het is een prachtige kleur, vooral wanneer het afsteekt tegen de vaak witgeverfde kozijnen.

Wat voor kleur wilt u uw huis?

Maar de huizen in Zweden hebben nog veel meer kleuren dan dit blijkbaar voor de handliggende donkerrood. Ik heb ze al in roze, knalgeel, lichtgeel, groen, blauw, grijs, bruin, wit en – als je de kozijnkleuren ook meeneemt – allerlei variaties gezien.

blauw huis in Zweden

Als je hier een huis laat bouwen, zal je aannemer je dus op een gegeven moment vragen: “Wat voor kleur wilt u uw huis?” Kun je het je voorstellen? Dat je de Gamma binnenloopt (Gåmmä of iets dergelijks) en dat je je niet alleen verheugt op staaltjes voor de woon-, slaap-, werk-, baby- en/of kinderkamers, maar voor die o-zo-typerende buitenwanden? (Niks geen Vinexwijk ontworpen door een ingeslapen architect.)

Rondneuzen tussen de poppenhuizen

Rondrijden in Zweden vind ik net alsof je in de wat duurdere speelgoedwinkel tussen die sjieke ouderwetse poppenhuizen neust (degene waar je als klein meisje altijd kwijlend naar keek, maar niet mocht hebben omdat ze “veel te duur” waren en ook “niet om mee te spelen” en waarvan je, nu je ouder bent, het “onverstandig” vindt daar “nu nog” geld aan uit te geven).

geel huis in Zweden

Bouwpakket poppenhuis met Ikea bouwtekening

Een huis laten bouwen in Zweden moet net zoiets zijn als zo’n poppenhuis kopen. Je koopt een bouwpakket voor een levensgroot houten poppenhuis.

Je hebt een aantal soorten pakketten waaruit je kunt kiezen: een stadse met een puntdak, eentje die lichtelijk geïnspireerd is op de Amerikaanse “barn”, en de meer statige met een sierlijk overdekte entree.

bruin huis in Zweden

Vervolgens zet je de houten planken als een blokhut in elkaar, goed op de bouwtekening lettend (vergeet niet: dit is het geboorteland van Ikea) en versiert daarna het bouwwerk met uit hout gesneden accessoires (naar eigen smaak). Het huis staat.

Kies rood of kies opvallend

En dan komt het leuke werk: je pakt je verfpallet en je gaat helemaal los. Wil jij een pastelroze huis? Dat kan. Is hier heel normaal. Wil jij een wit huis met paarse kozijnen? Ja hoor, wordt ook gedaan. Of wat dacht je van een geel huis met rode kozijnen?

Als je juist niet zo wilt opvallen, kies dan niet voor grijs of zwart, maar kies rood.

Ja – hoor ik je nu zeggen – bij ons is baksteen(rood) ook een onopvallende huiskleur. Dan schud ik glimlachend mijn hoofd, want baksteen is toch nog wel heel wat neutraler – lees: saaier – dan het dieprood dat zijn oorsprong hier in de mijnen heeft. Je wordt niet blij als een bakvis van baksteen. Je bouwt dan ook geen poppenhuis van baksteentjes.

groen huis in Zweden

Buitenkant van een bewoner

Wat ik mij dan nog afvraag is wat er gebeurt als je je (poppen)huis verkoopt. Verf je het dan over in “jouw” kleur? Waarschijnlijk wel. Zou ik wel doen. Het zegt toch iets over de bewoners, de buitenkant van hun huis.

Zegt de buitenkant niet altijd iets over de binnenkant?

Scroll naar boven