Essay bij VDWVM: 'Op zoek'

Essay bij VDWVM

Voordewereldvanmorgen.nl (VDWVM in het kort) plaatste afgelopen zaterdag een essay van mijn hand. (En daar ben ik best een beetje trots op.) Mijn tekst begon als gastblog, maar groeide uit tot een essay over mijn zoektocht naar hoe ik wil/moet omgaan met klimaatverandering.

‘Waar ben je bang voor?’ vroeg ik mijn vader, Wubbo Ockels, in 2009. ‘De wereld,’ antwoordde hij. ‘Ik maak me zorgen dat de klap straks zo hard aankomt.’ Ik vond dat mysterieus en onheilspellend klinken en was nieuwsgierig. Uiteindelijk beschreef hij met tegenzin en kort een ‘onstabiele samenleving’ met stijgende energieprijzen en extreme weerscondities, en de gevolgen daarvan op de samenleving. Hij ging er niet diep op in. Wubbo, als evangelische duurzaamheidsverkondiger, wilde daar niet heen met zijn gedachten.

Essay bij VDWVMVaders wereld

Ik ken de ‘groene wereld’ eigenlijk niet; het was mijn vaders wereld. Maar hoe reageer je dan op het feit van klimaatverandering? Als je er niet in thuis bent? Over die vraag gaat mijn essay dus.

 

 

Dus gaan we allemaal door met ons leven alsof er niets aan de hand is, of nee… alsof ándere problemen veel nijpender zijn.

Doemscenario’s en cultuurvormen

Ik zet een paar doemscenario’s neer omdat ik die zelf blijk nodig te hebben om besef te krijgen van waar we mee te maken hebben. En ik schrijf, met dank aan een mooi artikel van Margaret Atwood, over de koppeling tussen de heersende energievorm en de heersende cultuur. In de nieuwe cultuurvormen hoop ik het antwoord op mijn vragen te vinden.

Een andere manier van denken, met andere belangen, andere normen en waarden, andere kunstvormen.

Lees ‘Op zoek – een essay van Gean Ockels’ op voordewereldvanmorgen.nl

.

 

 

Scroll naar boven