Eerste stappen in de Grote Vergadering

hoeve uitzicht

De eerste stappen voor de nieuwe website van Hoeve Biesland zijn gezet. Als ik er even bij stilsta, ben ik helemaal in mijn nopjes met dit project. In ruil voor mijn schrijfplek coördineer ik het proces van hun nieuwe website. En dat is gewoon harstikke leuk! En leerzaam. En het dient een goed doel, want het ondersteunt een duurzaam, biologisch bedrijf. Wat wil een mens op zoek naar ervaring als zelfstandige nog meer?

20121005-152651.jpg

…Ja, nou, een uitbreiding van het aantal uren dat ik op mijn schrijfplek mag wegploeteren? En dat is inmiddels ook gevraagd & mee ingestemd. In mijn nopjes, dus.

Iedereen die iets te zeggen heeft bij elkaar

Waar staan we in ons project? (Want het is natuurlijk niet mijn project, dit doe ik samen met de lieve mensen van de Hoeve Biesland. Duh.)

Mijn verslag van de Eerste Grote Vergadering is af. Van een eerder project heb ik geleerd om zo vroeg mogelijk iedereen die mogelijk iets te zeggen heeft of dénkt te hebben of wíl hebben over het onderwerp bij elkaar te verzamelen voor een vergadering. Iedereen kan uit de doeken doen wat hij/zij niet zint, maar ook wat hij/zij graag in de toekomst wil zien, en er wordt naar geluisterd. Niet alles kan ingewilligd worden, maar in elk geval kun je zo een brede basis van wensen neerleggen en voelt niemand zich gepasseerd (hopelijk).

Concrete richtlijnen met koffie, thee en koekjes

Aan de keukentafel van de boer zaten wij met z’n zessen, met de koffie, thee en koekjes in het midden. Uitgangspunt waren een aantal richtlijnen die het beoogd ontwerpbureau aan ons had gestuurd. (Ik wilde graag zo concreet mogelijk van hun weten wat zij nodig hebben om te kunnen ontwerpen.) Het waren op zich goede punten, maar wel wat te zakelijk geformuleerd voor dit groepje:

  • Huidige positie en wenselijke positie in 2 jaar: ‘Jeetje, laten we eerst maar eens gewoon een goede, nieuwe website maken en ons nog niet drukmaken met wat we over twee jaar willen!’
  • De gewenste indruk bij het verlaten van de site: ‘Verlaten? We willen juist dat mensen er naartoe komen!’
  • Wat moet de bezoeker kunnen doen op de website en wat niet: ‘Doen? Nou gewoon, wat je nu ook op de site kunt doen, maar dan beter.’

Lollige kreten

Prachtige ideeën werden over die keukentafel heengeslingerd. Vooral toen we invulling moesten geven aan wat de ontwerpers noemen “de 3 seconden impressie” kwamen de rake en ook lollige kreten. Mijn favoriet (met dank aan Jan) was: “professionele kneuterigheid”.

Pakket van een dwarsdoorsnede

Een goede dwarsdoorsnede is belangrijk in zo’n soort vergadering. Iemand met kennis van de werkvloer, iemand met een visie, iemand die ervaring heeft uit het verleden, iemand met creatieve ideeën, etc. Dat hadden wij. Als vanzelf vloeit er dan een pakket aan ontwerpideeën, criteria, tips, eisen en functionele wensen uit. Zo werden de richtlijnen waar de ontwerpers om vroegen niet alleen ingevuld, maar ook aangevuld.

Dat merkte ik toen ik gisteren het document opstelde dat naar het ontwerpteam zal gaan. Dat wat er in de Grote Vergadering is geopperd, gecombineerd met wat er in eerdere kleinere brainstormsessies is gezegd en wat eigen uitdenkwerk (ik kan mij heerlijk verliezen in boomstructuren opstellen) is er een gedegen opzet ontstaan. Ik verheug mij op de volgende stap, namelijk met het ontwerpteam die opzet doornemen.

Nopjes

Eerst nog de offerte afwachten. Geld, hè? Is altijd zo’n hangijzer. Ik hoop dat als ik die offerte zie, ik nog steeds in mijn nopjes ben.

Scroll naar boven