Boekenhoekje: 'The Collapse of Western Civilisation'

Collapse Western Civ _ 460xx260

We gaan de toekomst in met een futuristisch verhaal, noem het ‘cli-fi’ (climate fiction) als je wilt, voor mijn derde Boekenhoekje. ‘The Collapse of Western Civilisation’ gaat over de gevolgen van klimaatverandering. Het is in feite een fictieverhaal, maar het is geheel doordrenkt van non-fictie en is dan ook geschreven door twee wetenschappers.

The Collapse of Western Civilisation van Naomi Oreskes en Erik M. Conway

ISBN 978-0-231-53795-7
E-boek gelezen op iPad.

 

 

 

 

 

Wat voor boek is dit eigenlijk?

Een ‘historisch’ essay over het instorten van onze westerse samenleving door inadequaat handelen op de klimaatverandering. Het is fictief, in de toekomst geplaatst, en kijkt terug op de stappen die hebben geleid tot de ‘Great Collapse’ en een daaropvolgende massamigratie. De periode die daartoe leidde, noemen ze de ‘Prenumbral Period’ en dit essay beschrijft die periode (waar ons echte heden onder andere in valt). Het heden in het verhaal is 2393 in de ‘Tweede Chinese Republiek’ (al veelzeggend genoeg lijkt mij).

Waarom ging ik dit boek ook alweer lezen?

Ik las een artikel over hoe weinig klimaatverandering als onderwerp in literatuur voorkomt en daarin stond dit verhaal genoemd als uitzondering. Ik was benieuwd hoe de auteurs dit toch lastige onderwerp hadden gebruikt voor fictie. (Intussen weet ik dat er een inhaalslag bezig is en dat ‘cli-fi’ booming is. Dit is dan ook mijn eerste ‘cli-fi’, niet mijn laatste. Als ik nog een uit het genre heb gelezen, zal ik hem in mijn Boekenhoekje bespreken.)

Laatste pagina gelezen…en toen?

Ja, boeiend hoor, maar wanneer begint het verhaal nou over hoe ze ‘nu’ leven? Na al dat terugkijken naar hoe het zover gekomen is, wil ik een verhaal over het ‘heden’. Maar nee, het is een ‘historisch’ essay, dus het kijkt alleen terug.

Wat heb ik geel gemarkeerd of onderstreept?

‘Western scientists built an intellectual culture based on the premise that it was worse to fool oneself into believing in something that did not exist than not to believe in something that did.’

Weet je wat mij nou opviel?

Dat het door wetenschappers is geschreven, niet fictieschrijvers. Ze zetten prachtig, nauwkeurig en onderbouwd uiteen hoe alles met elkaar in verbinding staat: wetenschap, politiek, economie, vrije markt, en dat deze alle gezamenlijk zorgen voor de catastrofe (the Great Collapse), maar ik mis tussen al het datageweld een persoonlijk verhaal. Het is een heel goed fictief essay en je leert er een heleboel van, maar ik vind het niet echt een verhaal. Misschien kan het als setting dienen voor het fictieverhaal van een andere auteur? Hmm… geen slecht idee… (Mijn brein begint te ratelen.)

Waar is een beetje zinnige informatie over het boek te vinden?

Details over het boek en de auteurs zijn te vinden bij Columbia University Press. Een goede, uitgebreide recensie is: Must-Read ‘The Collapse of Western Civilization’ — A View From The Year 2393 van Joe Romm. Hij is onder andere te bestellen bij bol.com (ook als e-boek).

 

Collapse of Western Civilisation

 

 

Scroll naar boven