Gean Ockels

Dit boek gaat niet over mijn vader

Ervaringen van dochters van Bekende Nederlanders

Verschenen: december 2014 bij uitgeverij Eburon

Paperback, 174 pagina’s.
ISBN: 9789059729124

Prijs paperback: € 12,85
Prijs e-book: € 2,95

Dit boek gaat niet over mijn vader

‘Familie van…?’ kreeg Gean Ockels standaard te horen als zij haar achternaam noemde. Overal waar zij kwam, te pas en te onpas. Want iedereen kende haar vader. ‘Jij weet zeker alles van ruimtevaart’ of ‘jij bent vast heel goed in wiskunde’, kreeg zij als kind te horen. Mensen hebben nu eenmaal een beeld bij de dochter van astronaut en Bekende Nederlander Wubbo Ockels. ‘Zij zal rijk en verwend zijn’, is de verwachting. En als zo’n dochter van een BN’er een baan krijgt, is dat vast dankzij een ‘kruiwagen’.

Gean Ockels onderzocht welk effect het ‘dochter van een BN’er’ zijn nu precies op je leven heeft. Wat zijn de voor- en nadelen van een bekende achternaam? Om dat te achterhalen las ze psychologische studies en interviewde ze zeven ‘dochters van’. De vaders van deze zeven vrouwen hebben uiteenlopende beroepen: van politicus tot voetballer, van tatoeëerder tot acteur. Ook de ‘dochters van’ leiden uiteenlopende levens, maar ze hebben opvallend veel gemeen, zoals de strijd om uit de schaduw van hun vader te stappen. In Dit boek gaat niet over mijn vader vertellen de zeven dochters en de auteur openhartig over hun ervaringen en gaat het nu eens een keer niet over hun vader.

In dit boek interviewt de auteur:

  • Carrie ten Napel (dochter van sportverslaggever Evert ten Napel),
  • Eva Ruis (dochter van tv-presentator Willem Ruis),
  • Sanne Terlouw (dochter van politicus en schrijver Jan Terlouw),
  • Sanne Kraaijkamp (dochter van acteur Johnny Kraaijkamp sr.),
  • Morrison Schiffmacher (dochter van tatoeëerder Henk Schiffmacher),
  • Sylvia Timofeeff (dochter van weerman Peter Timofeeff)
  • en Debbie Koeman (dochter van profvoetballer en coach Ronald Koeman).

Lezersreacties

Zeer interessant boek over hoe het is om dochter van een bekende Nederlander te zijn. Wat het leuk maakt is dat het boek geschreven is door een ervaringsdeskundige. Je leest het met een lach en een traan. Ook leuk om te lezen hoe 'gewoon' een bekende vader soms kan zijn (en soms ook helemaal niet).
konin079
review op bol.com
Ik vind het ongelooflijk knap hoe Gean Ockels een heel doordringend maar genuanceerd beeld geeft van het hebben van een beroemde vader. De interviews op zich zijn interessant, maar het is het geheel dat zij ervan maakt als ervaringsdeskundige en onderzoekster wat het nog fijner maakt om te lezen. Het is of je als lezer echt deelgenoot wordt van sommige ervaringen van, en van het zijn van een dochter-van.
AEekhout
review op bol.com

Media

koffietijd bespreking boek "dit boek gaat niet over mijn vader"

.

Gean Ockels samen met Carrie ten Napel, Sanne Terlouw, Sylvia Timofeeff en Debbie Koeman bij Koffietijd op 14 januari 2015

Een van de belangrijkste conclusies die ik na het schrijven van dit boek kon trekken, was dat ‘gewoon’ niet altijd ‘gewoon’ is, en ‘bijzonder’ niet altijd ‘bijzonder’.
Suus Ruis
Journalist blad Vriendin en dochter van Willem Ruis
Ik moest grinniken toen ik las dat talloze vrouwen ongevraagd aan Gean vertellen dat ze stiekem een beetje verliefd op haar vader waren.
Suus Ruis
Journalist blad Vriendin en dochter van Willem Ruis
Misschien ben ik naïef, of heb ik jarenlang mijn ogen gesloten voor bepaalde dingen, maar het is verbazingwekkend hoeveel Gean en ik – en alle door haar geïnterviewde dochters – met elkaar gemeen hebben.
Suus Ruis
Journalist blad Vriendin en dochter van Willem Ruis
Interview in blad Vriendin

Print: interview tijdschrift Vriendin, nr. 4, 21-27 januari 2015, artikel in Delftse Post en De Posthoorn, 31 december 2014.

Televisie: Koffietijd (RTL4) en RTL Late Night (RTL4).

Radio: Delft Centraal (Stadsradio Delft).

boekpresentatie Dit boek gaat niet over mijn vader
Sanne Kraaijkamp, Sylvia Timofeeff en Gean Ockels
Scroll naar boven