Biologisch en oud-Hollandsch feestje op Hoeve Biesland

koevlaai gooien

koevlaaiOp zondags fiets ik normaliter naar Hoeve Biesland om daar te schrijven aan mijn nieuwe boek. Behalve afgelopen zondag. Het waren namelijk de Bieslandse Dagen. Zo stond het in mijn agenda: “Geen schrijfdag: Bieslandse Dagen”, maar verder wist ik niet wat dat inhield. Ik dacht aan een Open Dag, een beetje rondkijken op de boerderij. Dus ik trommel mijn man, kinderen en een tweetal buurtkinderen op om naar die leuke boerderij te gaan waar ik mijn vlees en mijn schrijfrust vandaan haal.

Heel Delft rukt uit op de fiets

De Bieslandse Dagen blijken een fenomeen in de omgeving en ook een heel stuk van de omgeving te benutten. Veel meer dan alleen het mij bekende stuk van Hoeve Biesland. Heel Delft en omstreken rukte uit naar de Bieslandse polder – met de fiets, vanzelfsprekend. Auto’s behoor je achter te laten als je naar een ecologisch feestje gaat. Het was gelukkig heerlijk weer.

Koekjes & appelsap op Hoeve Biesland

koeien grazen hooiDe biologische koeien van de familie Duijndam herkauwden rustig hun hooi in hun stallen, terwijl er honderden mensen dromden op de binnenplaats van het erf. De koeien leken het zelfs wel gezellig te vinden. Ik werd na wat kopgeaai beloond met een schuurpapiertong over mijn tere stadsarmpje. Mijn peuterzoon keek verschrikt toe.

erf Hoeve Biesland met kraampjesDe Bieslandse Dagen laten zien wat er allemaal gebeurt op de Bieslandse polder. Breed opgezet, lokaal gericht. Op het erf van de Hoeve stonden allerlei drukbezochte kraampjes waar lekker biologisch geproefd en gekocht kon worden, zoals koekjes van ’t Blauwe Hek en biologische appelsap van Ekoplaza. Maar je kon er ook terecht voor – ik noem een zijstraat – informatie over lokale acties met zonnepanelen.

Zoals gezegd had ik nogal wat kinderen bij me, dus na de koekjes en de appelsap moest er vooral iets gedaan worden.

Oudhollandse spelletjes

koevlaaigooienOp een van de weilanden waar de koeien en schapen het gras keurig hebben kortgegrazen, waren kinderactiviteiten opgezet. Oerhollandse spelletjes zoals hoefijzerwerpen, pontje-varen (over de sloot) en natuurlijk: koevlaaigooien. De koevlaaien waren gemaakt van een mooie grote krul piepschuim-uit-een-spuitbus, geverfd in een geloofwaardig donkerbruin, met een likje lak. Doordat ze zo licht waren, vlogen ze indrukwekkend hoog en ver, zelfs uit de handen van een peuter.

Ik was zo onvoorbereid op de festiviteiten dat ik maar heel even het werk van de kettingzaagkunstenaar heb gezien (hij maakte varkentjes uit een boomstam), een minuutje meekreeg van de schaapsherder die over het scheren van schapen vertelde en al helemaal niet met de fiets de andere lokaties heb bezocht die meededen aan de Bieslandse Dagen.

Volgend jaar zal ik er een hele dag voor uittrekken. In de agenda wordt het dan: Bieslandse Dagen: schrijf erover! En dat koevlaaigooien houden we erin…

Scroll naar boven