Gean Ockels

Over Gean Ockels

Ik houd van verhalen. Die liefde is eigenlijk de basis voor alles wat ik doe en onderneem. Ik vraag mezelf: “Wat wil ik eigenlijk vertellen? Aan wie?” Ik vraag het ook anderen met wie ik werk: “Wat is je boodschap? Aan wie wil je die boodschap overbrengen? Waarom, wat is de reden dat jij dit verhaal wil vertellen?” Al sinds ik klein was, schrijf ik verhalen. Later heb ik mijn werk gemaakt van het schrijven en redigeren. Ook ontdekte ik dat je met beeld net zo goed verhalen kunt vertellen. De combinatie tekst en beeld kan heel sterk en overtuigend zijn. 

Ik heb twintig jaar ervaring in schrijven en redigeren, met name bij de Rijksoverheid. Daarnaast heb ik twee boeken gepubliceerd en bied ik als freelancer verschillende schrijfdiensten aan. 

Mijn cv in een plakboek

Gean Ockels met bull in 1997

.

Engelse taal & Boekwetenschap. Afgestudeerd in Engelse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Leiden. Afstudeerrichting Book & Publishing (boekwetenschap en uitgeverij).

.

Scenarioschrijven. Afgestudeerd als scenarioschrijver aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Na mijn studie aan verschillende nieuwe televisieprojecten gewerkt: concepten van tv-series uitgewerkt en scenario’s geschreven. De korte film Roadkill wordt gerealiseerd.

still uit Roadkill
still uit korte film Roadkill (2002)
drie omslagen van SCP boeken

.

Bureauredactie. Ik krijg een baan op de uitgeverij van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ik begeleid het proces van manuscript tot boek voor de wetenschappers van het SCP en coördineer de redactie, opmaak en het drukproces van de boeken, terwijl ik de planning bewaak. Daarvoor stem ik af met de auteurs en stuur externe redacteurs, opmakers, omslagvormgevers, illustrators, fotografen, drukkerijen, etc. aan. 

.

Webredactie. Vanaf 2007 breid ik mijn werkzaamheden uit met webredactie en contentbeheer. Ik help mee met het implementeren van een nieuw content management systeem en daarna focus ik op het contentbeheer en de redactie van de nieuwe site.

Gean Ockels bij het SCP
Selfie bij het SCP
boekpresentatie De zeven levens van Wubbo Ockels
Bij de boekpresentatie van De zeven levens van Wubbo Ockels

.

Auteur. Mijn vader Wubbo Ockels, astronaut en voorvechter in duurzaamheid, vertelt mij eind 2008 dat hij vijf keer in zijn leven “net zo goed dood had kunnen zijn”. Zijn uitspraak intrigeert mij als idee voor een boek. Daarvoor gaan wij in 2009 op reis langs alle plekken die van betekenis zijn geweest voor hem en interview ik hem. Het resultaat – een biografie en reisverslag van vader en dochter ineen – verschijnt in 2010 bij uitgeverij Bert Bakker: De zeven levens van Wubbo Ockels. Vele interviews voor televisie, tijdschriften en kranten volgen.

.

Redacteur interne communicatie. Ik start een nieuwe baan bij directie Communicatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In het team van Interne communicatie schrijf ik nieuwsberichten en artikelen voor het intranet (Rijksportaal) en voor de online en offline personeelsbladen (vws#Dia en Diagonaal). Voor vws#Dia maak ik ook video’s, waarvoor ik afwisselend de presentatie, camera en/of montage doe.

artikel uit het online magazine van VWS

.

Eigen bedrijf. Naast mijn vaste baan start ik mijn eigen bedrijfje Bureau Geanie op, waardoor ik mijn activiteiten als auteur, tekstschrijver en redacteur freelance kan uitvoeren. Ik schrijf een aantal artikelen en blogs, onder andere een artikel voor Psychologie Magazine. Als webredacteur help ik verschillende kleine bedrijven met hun website, zoals het lokale boerenbedrijf Hoeve Biesland en het duurzame zeilschip Ecolution.

.

Tweede boek. Door het werken aan mijn eerste boek ben ik benieuwd geraakt naar de ervaringen van andere dochters van Bekende Nederlanders. Wat voor invloed heeft het hebben van een bekende vader op opgroeiende dochters, op hun carrière, op hun relaties en vriendschappen? Ik interview zeven dochters van Bekende Nederlanders en dit levert mooie inzichten en overeenkomsten op. Deze beschrijf ik in mijn tweede boek: Dit boek gaat niet over mijn vader.

boekpresentatie Dit boek gaat niet over mijn vader
Sanne Kraaijkamp, Sylvia Timofeeff en Gean Ockels
omslagfoto voor herdruk

.

Herdruk. Op 18 mei 2014 overlijdt mijn vader Wubbo Ockels. Omdat hij in het laatste jaar van zijn leven nog veel beleeft en omdat er dan veel in onze levens gebeurt, vind ik dat mijn eerder verschenen boek over hem een extra, afsluitend hoofdstuk verdient. Zo ontstaat de gewijzigde herdruk van De zeven levens van Wubbo Ockels. Deze verschijnt, net als mijn tweede boek, bij uitgeverij Eburon.

 

.

VideoboodschappenBij het ministerie van VWS stap ik over van Interne communicatie naar het team van minister Edith Schippers. Ik volg een training tot speechschrijver en schrijf tientallen korte speeches (in Nederlands en Engels) over uiteenlopende onderwerpen, die als videoboodschappen worden. Ik stem af met beleidsadviseurs en schrijf de speeches. Met een team filmen we op locatie of in de studio en monteren de videoboodschappen.

still uit een videoboodschap van minister Schippers
website zorgvannu

.

Eindredactie & communicatieadvies. In 2018 maak ik weer een interne stap bij VWS, wanneer het communicatieprogramma Zorg van Nu start. Ik voeg mij bij het uitvoerende communicatieteam als adviseur tekst & beeld en (eind)redacteur. Ik voer de redactie (tekst en beeld) uit van de website zorgvannu.nl, de patiënten- en zorgverlenersfolders, de e-learning, voortgangsrapportages, etc. en schrijf scripts voor video’s. Ik verzorg de inhuur en aansturing van externen zoals ontwerpbureaus, videomakers, redacteurs, fotografen en onderzoeksbureaus.

.

Eigen kantoor. Ik huur mijn eigen kantoorruimte voor Bureau Geanie en het hybride werken voor VWS. Hier kan ik niet alleen schrijven en redactiewerk verrichten, maar ook mijn wens vervullen om mij verder te ontwikkelen als trainer, begeleider en adviseur. Ik wil graag anderen helpen op het gebied van schrijven en taal. Kom gerust eens langs op de Westvest in Delft voor een kopje koffie en een kennismakingsgesprek.

Westvest 149, Delft
  • Blogs
    • Blogpagina’s…

Portfolio/CV

[Home>Over mij]

[Header: G.O.header + menu]

[2e submenuutje of dropdown met Blogs en Portfolio/CV?]

  • Blogs
    • Blogpagina’s…
  • Portfolio/CV

 

[het plakboekdeel hieronder als aparte pagina of gewoon op deze pagina?]

Mijn leven als plakboek [of Een plakboek van mij? Of Mijn plakboek?]

[opmaak van blokjes tekst met afbeelding als een soort plakboek]

[foto van jonge Gean]

 

[foto van Roadkill]

[foto van omslag SCP-boek of van SCP-tijd]

 

[foto van reis Wubbo en ik]

 

[foto van Diagonaal/vwsDia]

[foto van interviewen Dochters]

[foto van schrijfretraite?]

[foto van videoboodschap?]

[foto bij Zorg van Nu beurs]

[mogelijkheid van toevoegen en verwijderen individuele blokjes!]

 

—–

Scroll naar boven