Artikel in Psychologie Magazine

IMG_2356

IMG_2345Uit de schaduw kruipen van een bekende vader. Daar gaat mijn artikel in Psychologie Magazine (december 2014) over. Wat voor invloed heeft het hebben van een bekende vader op een opgroeiende dochter, op haar carrière, haar ambitie? Op haar relaties en vriendschappen? Wat zijn de nadelen en de voordelen?

 

 

Ik ben over de hele wereld geweest, maakte gekke evenementen, sjieke diners en lanceringen mee. Mijn vader leerde me zelf vliegen, hielp me aan een stage bij de televisie, en gaf me een geweldig onderwerp voor een boek.

IMG_2346In het artikel interview ik ‘dochters-van’ Sanne Terlouw (dochter van politicus en schrijver Jan Terlouw), Sanne Kraaijkamp (dochter van acteur Johnny Kraaijkamp sr.) en Eva Ruis (dochter van tv-showmaster Willem Ruis) over hun ervaringen.

 

 

“Als je opgroeit, is het heel vervelend. Als mijn vader mij naar school bracht en we reden achter een bus, dan zaten tien mensen met hun kop tegen het raam. Kinderen werden door hun ouders gepusht om met te mij spelen, want dan konden ze hun kind ophalen bij Willem Ruis thuis.”

Daarnaast refereer ik aan psychologische studies naar dit onderwerp.

Knafo en Maheshwari schetsen beiden het beeld van de vader die door de ‘dochter-van’ – en iedereen om haar heen – wordt bewonderd. Wat zijzelf doet, valt daarbij makkelijk in het niet. Haar vader is een onbereikbaar rolmodel en bovendien veel afwezig: letterlijk, door zijn werk, en figuurlijk, doordat hij met zichzelf bezig is. Daardoor wordt hij nóg onbereikbaarder. Dat kan leiden tot gevoelens van achterlating, verwaarlozing en niet geliefd zijn. Zou het daarom zijn dat de dochter een hoge prestatiedrang heeft? ‘Ik voel de hele tijd die druk om zélf goed te zijn,’ zegt schrijversdochter Sanne Terlouw.

De interviews in het artikel zijn verkorte versies van drie van de zeven interviews die ik afgenomen heb voor Dit boek gaat niet over mijn vader, dat vlak voor kerst verschijnt. Het decembernummer van Psychologie Magazine is nu te koop in de kiosk of te bestellen via hun webshop.

 

 

 


Op Facebook:

Scroll naar boven