Wubbo in een stripboek

boekpresentatie Margreet de Heer 2-460x260

boekpresentatie Margreet de Heer 2-460x260Met alle problemen en crises in de wereld is het, denk ik, een droom van velen om de wereld te heersen. ‘Als ik het voor het zeggen had, nou dan wist ik het wel! Dan zou het niet zo’n puinhoop zijn! Dan was er geen kloof tussen arm en rijk. Ik zou gewoon de gas- en oliekraan kunnen dichtdraaien en alleen nog maar duurzame energie toestaan. Ik zou dat iedereen kunnen opleggen want iedereen zou naar mij luisteren!’ Een heel leuke gedachte, maar niemand denkt dan echt door. Dat doet Margreet de Heer in De wereldheerschappij in beeld wel. Zij denkt het helemaal door. Ze filosofeert over de consequenties van als je alleenheerser zou zijn.

boekpresentatie Margreet de Heer 5-460x260En filosoferen, daar hield mijn vader ook erg van. Hij heeft een prominent plekje gekregen in Margreets educatieve stripboek. Gelukkig niet als wereldheerser, daar zou hij iets te chaotisch voor zijn geweest. Maar zijn gedachtegoed vormt een catalysator in het gedachte-experiment van de alleenheerser in deze strip.

[Even tussendoor, dit is de speech die ik afgelopen maandag heb gegeven na ontvangst van het eerste exemplaar van “De wereldheerschappij in beeld”. Wat een eer :-)! De boekpresentatie was bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam.]

Elementen van religies: emotioneel en ontastbaar

En dat is goed. Zo was Wubbo’s laatste boodschap ook bedoeld. Bij zijn overlijden gaf hij Nederland, maar eigenlijk de hele mensheid, nog een afscheidsboodschap. Een duurzaamheidsboodschap. Zijn missie was om iedereen ervan te doordringen dat een radicale omslag in ons gedachtegoed nodig is voor een duurzame toekomst. Een andere manier van denken. Die boodschap bracht hij op allerlei manieren, maar een van de manieren aan het einde van zijn leven was om elementen van religies te gebruiken. Omdat je met rationele argumenten alleen, geen andere manier van denken teweegbrengt bij de massa. Dat is intussen wel gebleken. Als dat zo was, dan was de wereld al lang om. Dus je hebt ook iets emotioneels en ontastbaars nodig. Iets waar mensen in geloven. Dan kijk je al snel naar religies. Hij was geen religieus man, maar hij zag wel de kracht van religie om mensen te bewegen en mensen te inspireren. En daarom gebruikte hij een aantal elementen van religies in zijn duurzaamheidsboodschap.

Happy Energy

Bijvoorbeeld een symbool. Die had hij al want hij in 2011 richtte hij met een groepje de Stichting Happy Energy op, met als doel om op een vrolijke, positieve wijze duurzaamheid te promoten. De gedachte is dat je door te kiezen voor duurzame energie je positieve energie krijgt: happy energy. Happy Energy is Happy Planet is Happy Future. En daar is dit prachtige symbool bij ontworpen.

Tien op een rij, geboden

Wereldheerschappij in beeld 1Religies geven je ook richtlijnen om bij te leven. Dat deed Wubbo ook in zijn duurzaamheidsboodschap. Hij zette op een rijtje

  1. Dat de mensheid onscheidbaar is;
  2. Dat het doel van de mensheid is om te overleven;
  3. Dat de mensheid de aarde en de natuur nodig heeft;
  4. Dat ons doel is om onze mensheid te ondersteunen en dus ook de aarde en de natuur;
  5. Dat we iedereen moeten respecteren die dat doel nastreeft;
  6. Dat iedereen met iedereen verbonden is via de mensheid;
  7. Dat iedereen verbonden is met de natuur en de aarde;
  8. Dat we allemaal astronaut zijn van ruimteschip aarde;
  9. Dat degene die geen respect heeft voor anderen, geen respect heeft voor de mensheid;
  10. Dat de mensheid, natuur en aarde onscheidbaar zijn.

Wereldheerschappij in beeld 2Dat zijn er tien. Oftwel tien geboden… Wat ik heel leuk vind, is dat Margreet ze in haar boek opnoemt. Net als zijn motto: ‘Optimisme is een verantwoordelijkheid’. Die heeft ze ook aangegrepen en de wereldheerser gaat optimistisch aan de slag.

Ik denk dat mijn vader dit een heel leuk boek had gevonden. Niet alleen omdat Margreet heel goed beschrijft wat hij belangrijk vond, maar ook omdat het een strip is. Wubbo was niet zo’n lezer, hij had wat dyslexie, maar als kind had hij veel strips gelezen. Zijn favoriet was Kapitein Rob.

Leuk en uitdagend maken: kindercolleges, astronaut zijn

boekpresentatie Margreet de Heer 1_460x260En wat hij ook heel belangrijk had gevonden, is het educatieve combineren met het speelse. Als je kinderen wat wilt leren, dan kun je dat maar het beste leuk en uitdagend doen.

Educatie van de jeugd was voor Wubbo ontzettend belangrijk. Bij de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA was hij jarenlang hoofd van de Education Office, dat de jeugd stimuleerde voor ruimtevaart. En hij gaf kindercolleges. In zijn toga. Heuse, serieuze colleges in de collegezaal van het Teylers Museum aan kinderen van een jaar of 12. Over grote onderwerpen zoals zonne-energie, of vliegers, of ruimtevaart.

Hij bezocht ook vaak scholen. Zelfs in de laatste maanden van zijn leven, bezocht hij alle lagere scholen van Aruba in het programma ‘Green ‘S Cool’ om iedereen enthousiast te maken voor duurzaamheid. Dat kon hij goed. Kinderen vonden het prachtig als hij hen uitlegde dat ze allemaal astronaut waren. Want heel veel kinderen willen astronaut zijn. Hij legde dan uit dat de aarde een ruimteschip was. Want net als in elk ruimteschip was er buiten de romp van het schip alleen maar koude, doodse ruimte waar je niet kan leven, waar het levensgevaarlijk is. Dus je moet goed voor die romp zorgen, de atmosfeer in ons geval, en goed voor je schip, de Aarde.

Wubbo geloofde in de kracht en de ideeën van de jeugd. Ik denk dat hij en Margreet elkaar daar wel in hadden gevonden.

Technische praat begrijpelijk maken

boekpresentatie Margreet de Heer 3-460Ik krijg vaak de vraag of ik hetzelfde doe als mijn vader. Nou nee. Ik ben schrijver. Ik heb twee boeken gepubliceerd. Eentje over mijn vader en eentje over vrouwen net als ik. En nu maak ik de switch van non-fictie naar fictie. Als schrijver ben ik onder de indruk van hoe Margreet lastige onderwerpen zoals politieke systemen en periodes in de geschiedenis toegankelijk kan maken. Ik weet hoe lastig het is om bijvoorbeeld technische praat over spaceshuttles of theoretische gedachtespinsels over het begrip tijd begrijpelijk te maken voor volwassenen. Laat staan voor kinderen. Dat vind ik knap. Goed gedaan.

Ik wil Margreet bedanken voor de aandacht die ze aan de duurzaamheidsboodschap heeft gegeven. Zij is een echte astronaut van ruimteschip aarde! En daarom geef ik haar graag een T-shirt met de opdruk ‘Astronaut of Spaceship Earth’.

Zie ook: http://margreetdeheer.com/nieuws/wereldheerschappij.html 

Foto’s van presentatie komen van: www.facebook.com/Wereldheerschappij-in-Beeld-533813690093422/timeline/

Scroll naar boven