Dromen in Zweden

zweden bergmeer 460x260Terwijl ik hier rondrijd, heb ik mijn schrijfhuisje in gedachten al gebouwd. Wat zeg ik, ik heb hem al zien staan. Een rond, witgeverfd, houten exemplaar met glazen ruitjes alom. Het bijbehorende woonhuis en de locatie pasten echter totaal niet bij mijn droomexemplaar. Die heb ik weer elders deze week ontdekt, dus het is gewoon een kwestie van in mijn hoofd samenvoegen.

Deze herfstvakantie brengen wij door in Zweden; Gotenburg en omgeving.

Ik zie, ik zie…

Misschien zou je hier niet eens eindeloos hoeven zoeken naar die ideale, samengevoegde situatie. Je kunt hier nog kavels kopen waar je je gewenste huis op bouwt, met bijbehorend schrijfhuisje (en dan nog een hele lap grond over hebben). Ik zie een houten woonhuis (poppenhuis-type), in een vrolijk Zweeds kleurtje, op een berghelling. Met een dak vol zonnepanelen voor de energie, een warmteboiler voor de verwarming en een eigen bron voor het water (is hier vrij normaal, hoor). Ik zie een groot glooiend grasveld waar de jongens voetballen en daarachter, onderaan de helling, ligt een bergmeer. Mijn schrijfhuisje staat op de grens tussen grasveld en bos (er is hier overal bos).

Glazen kas en rozentuin

palmhuis 460x260Ik zie een moestuin die ik zelf onderhoud – ineens heb ik heel groene vingers – met daarnaast een glazen kas geïnspireerd op de 19-eeuwse stijl van het wonderschone Palmhuis in het Trådgårdsföreningen-park. Ach, dan doe ik er meteen zo’n rozentuin bij, als we ons toch al laten inspireren door dat park (het is immers prachtig). Al deze schoonheid kan ik bewonderen vanaf mijn veranda, met een wijntje erbij. In de winter met een vuurkolfje ernaast. En de wijn opgewarmd, svp.

 

rozentuin 460x260Dan vergeet ik dat het hier net zo miezerregent als in Nederland. De zon breekt namelijk ook net zo triomfantelijk door als in Nederland. Ik let er even niet op dat de afstand tot de buren of de supermarkt best aanzienlijk kan zijn. En dat ik geen Zweeds spreek. Want daar hoef je niet op te letten als je droomt. En dromen, daar is vakantie toch voor?

 

NB. Eerder schreef ik al over schrijfhuisjes en over de (poppen)huizen in Zweden.