De zeven levens van Wubbo Ockels

1e en 2e druk: 2010
Gewijzigde herdruk: 2015
  • 1e en 2 druk: 2010 bij uitgeverij Bert Bakker [uitverkocht]
  • Gewijzigde herdruk: mei 2015 bij uitgeverij Eburon
  • Paperback, 374 pagina’s. ISBN: 9789059729131. Prijs: € 19,90
  • E-book. ISBN: 9789059729582. Prijs: € 2,95

Wubbo Ockels was vooral bekend als ruimtevaarder of milieuvoorvechter. Hij initieerde grote, inspirerende projecten. In De zeven levens van Wubbo Ockels toont zijn dochter Gean juist een persoonlijk portret van hem en schetst een beeld van de man achter de prestaties. Wubbo Ockels vertelde Gean in 2009 dat hij op dat moment zijn zesde leven leidde. Samen reisden zij naar de plaatsen waar vijf levensbedreigende gebeurtenissen plaatsvonden. Niet alleen om het verleden op te zoeken, maar vooral om te kijken naar de ontwikkeling van zijn levensspoor daarna.

Gean laat naast zijn emotionele, ideologische en filosofische kant, ook Ockels’ opmerkelijke kijk op tijd en zwaartekracht zien. Voor deze herdruk blikt Gean in een extra hoofdstuk terug op zijn ‘laatste leven’. In dit zevende leven vormt Wubbo zijn duurzaamheidsboodschap ‘Happy Energy’ en bepleit dat wij allen ‘astronaut van ruimteschip Aarde’ zijn.

Wubbo Ockels (1946-2014) was hoogleraar in duurzame ontwikkelingen, uitvinder, natuurkundige en astronaut.

17 september 2010, boekpresentatie

Het boek is een zoektocht naar het verleden van Wubbo, een reisverslag ook, geschreven in de ik-vorm. […] Het is ook een spannend jongensboek geworden, geschreven door een vrouw.

de Margriet

Media-aandacht

  • Print: interviews voor Algemeen Dagblad, Dagblad van het Noorden, Margriet, Vriendin en De Kroniek.
  • Televisie 2009-2010: On Air (NCRV), En dan nog even dit (RTV Oost), Koffietijd (RTL4), Pauw & Witteman (Vara) en De Vlinderrevolutie (Llink).
  • Televisie 2013-2015: De Wandeling (KRO), TV Show (Tros), Pauw & Witteman (Vara), Shownieuws (SBS6) en Tijd voor Max (MAX).
  • Radio 2010: Nostalchiel (Radio Nens), Tijd voor twee (Radio 2), GIEL (Radio 3) en Met het oog op morgen (Radio 1).
  • Radio 2015: Twee Dingen (Radio 1).

Lezersreacties

Op het einde was ik echt ontroerd, omdat de band tussen een vader en een dochter vaak toch anders is dan die met de moeder en ik het in die zin wel hier en daar herkenbaar vond. Hoewel jullie als gezin natuurlijk een heel ander leven hadden dan de gemiddelde Nederlander, is het denk ik toch voor veel vrouwen hier en daar herkenbaar: ook ik heb eigenlijk nooit echt geweten wat voor werk mijn vader precies deed en wat voor hem belangrijke momenten in zijn leven waren (toen ik nog jong was).

H.v.Z. (gepensioneerd uitgever)

Ik heb het boek in één keer uitgelezen. Gean heeft de gave om te interviewen, om door te vragen, stiltes te laten vallen, later op een geschikter moment iets terug te koppelen en blijft daarbij zichzelf. Ze slaat niet op hol en heeft de gave om een verhaal te vertellen. […] Het gaat natuurlijk […] veel over Wubbo, maar dat is natuurlijk ook de insteek van het boek. Maar het gaat ook over een dochter die haar vader veel te weinig heeft gezien, daar best eigenlijk een beetje pissig en teleurgesteld over is en dit boek gebruikt om een deel van dat verleden samen met hem te reconstrueren. Wat zullen ze een plezier hebben gehad. Maar wat ik heel erg knap vind (opnieuw hulde aan het journalistieke vermogen van Gean) is, dat ze zich in bepaalde aspecten zo kan verdiepen. Het vliegtuig ongeluk bijvoorbeeld. Prachtig zoals ze dat heeft uitgediept en geanalyseerd. Nog knapper vind ik de betogen over zwaartekracht en tijd. Wubbo heeft het vermogen om zo in een onderwerp op te gaan dat zijn toehoorders afhaken. Het zal wel…. Denken we dan. Gean heeft dit schitterend neergezet. Het mooiste vond ik de epiloog en dan wel die van Gean ‘Op reis met je vader, vanuit de dochter’. Prachtig geschreven, wat een levenservaring.

B.H. (reactie via LinkedIn)