Biologisch eten: hoe moet dat nou?

ekoplaza delftJe kan wel eens zo’n beslissing maken waarvan je vervolgens denkt: ummm, juist ja. Want dan ga je nadenken over de praktische consequenties van die beslissing. Meestal laat ik het er dan maar bij maar deze keer dacht ik, ach laten we er voor gaan. De beslissing was om over te stappen op biologisch eten. Nou, niet alles, maar: groente, fruit en vlees.

Vorig jaar hebben we een poging gedaan om over te stappen op biologisch. Ik had gesproken met een vriendinnetje M en zij had mij overgehaald. Toen kwam de praktische uitvoering. Want om nou naast het wekelijkse bezoek aan de C1000 ook nog eens een wekelijks bezoek aan de natuurwinkel te brengen was nogal een opgave. Een te grote, zo bleek al na drie weken.

Wat is praktisch?

Ongeveer een jaar later ging ik opnieuw uiteten met vriendinnetje M. Zij wees mij opnieuw op het belang van biologisch eten en ik was opnieuw onder de indruk. Vanuit haar baan kon ze mij allerlei zeer vervelends vertellen over de troep die we binnenkrijgen met het gewone supermarktaanbod. Desondanks had ik nog steeds hetzelfde bezwaar: het was niet praktisch. Maar zij raadde me aan toch maar eens online te kijken naar de mogelijkheden. Dat heb ik gedaan. En de conclusie was: ik moest gewoon verschillende dingen uitproberen. Wat was het meest praktisch?

Geprobeerd: bij de natuurwinkel biologisch inkopen doen en de rest bestellen bij de Albert.nl. De conclusie na drie weken: niet praktisch. Albert.nl komt pas als je voor een minimumbedrag hebt ingeslagen en dat minimumbedrag haal je niet altijd. Moet je alsnog naar de supermarkt.

Ongemakkelijk

Bovendien kwam ik erachter dat de natuurwinkel ‘VaNature’ niet mijn winkel was. Het voedsel lag er wat lusteloos bij en er was maar weinig keuze. Het winkelend publiek bestond uit meneer geitewollensok en mevrouw hippie en het personeel was mij te gemoedelijk. Ik voelde mij ongemakkelijk als de gehaaste, efficiente werkende moeder die in 43 minuten weer bij de auto wil staan in verband met de parkeerautomaat.

Bij de C1000 ging ik dus maar kijken wat er aan biologisch te koop was. Haast niets. Mijn moeders koelkast vertelde mij dat de Albert Heijn dat toch beter deed, dus ik switchte van supermarkt. Dat schoot op, want de AH had heeft inderdaad veel meer biologisch. En het aanbod groeit. Nou, als er iets praktisch is, dan is het wel alles op 1 plek kunnen inslaan. De switch van supermarkt was definitief.

Bij de boerderij

Toen kwam ik erachter dat ik biologisch vlees kon bestellen bij een boerderij hier vlakbij (en ik woon gewoon in een stad). Dat is leuk, kan ik je vertellen. Online formuliertje invullen en vervolgens fietsen naar de boerderij waar je je vlees kunt ophalen (www.hoevebiesland.nl). Fijn tripje door de natuur elke paar weken. Je gooit het allemaal in de vriezer en je hebt een voorraad biologisch vlees. Heel praktisch.

Na een aantal weken irriteerde het mij dat de AH een mager aanbod aan verschillende soorten biologisch fruit en groente heeft. Biologisch is voor hen 1 soort. Dus ik stapte op de fiets om de natuurwinkel weer eens een nieuwe kans te geven.

Wat schetste mijn verbazing? Hij was weg.

In plaats van de VaNature was het toevallig de openingsdag van een nieuwe winkel, de Ekoplaza! Ik kon het haast niet geloven. Een heuse ecologische supermarkt bij ons in de stad? Ja, heus. Wat was het een genot om daar voor het eerst doorheen te lopen. Niet dat het zo’n grote supermarkt is, integendeel, maar wel een goed verzorgde, met veel aanbod en niet zo’n suffe hippie uitstraling. Met allerlei verschillende soorten fruit en groente! Vanaf die dag wist ik waar ik wekelijks mijn boodschappen ging doen.

Huidige situatie (mei 2012)

Al met al kostte het mij dik een half jaar uitproberen voordat ik van niet-biologisch tot best-wel-biologisch was getransformeerd. En hoe doe ik het nu?

Het meest praktische zou zijn om al mijn boodschappen te doen bij de Ekoplaza, maar dat is het hem niet geworden. Dat trekt de huishoudportemonnee niet. De combinatie Ekoplaza en Albert Heijn daarentegen bevalt mij erg goed. Ja, ik moet naar twee supermarkten, maar het zijn beide goede supermarkten, die elkaar goed aanvullen. Het wekelijkse bezoekje aan de twee voldoet aan al mijn eisen… en ik vind het nog leuk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *